Dotácie  I  PartnerI  2%

Blog

Leška práca s mládežou napĺňa: „Sú ako špongie”

Image

Základom práce s mládežou je chuť. Tú umocňuje práve reakcia zo strany hráčov. Ak sú hráči ochotní počúvať a zlepšujú sa, stúpa aj motivácia trénerov.

Počas júlového vyvrcholenia mládežníckej sezóny bude mať najširšie zastúpenie v jednotlivých kategóriách domáci klub Young Angels Košice. Najväčšie mesto východného Slovenska však bude mať viaceré želiezka v ohni aj v chlapčenskej vet­ve.

„RIM Basket bude mať na týchto turnajoch veľmi široké zastúpenie,“ hovorí tréner Richard Leško. „Ja povediem ako tréner dve kategórie, ale celkovo máme zastúpenie v piatich. Na júlové vyvrcholenie sezóny sa veľmi tešíme a momentálne preto trénujeme naplno. Pre nás je dvojnásobnou motiváciou fakt, že turnaje budú v Košiciach. Verím, že je to lákadlo aj pre divákov a vytvoria tímom priaznivú kulisu. Mladým športovcom to pomôže a pre fanúšikov basketbalu je určite zaujímavé vidieť kompletný výber súčasného slovenského výkvetu spod košov.“ Ako už bývalý hlavný tréner KB Košice naznačil, v rámci júlového diania bude zodpovední za dve kategórie RIM Basket.

Projekt naštartovali Nuber a Mišinský

„V 2005-kách sme boli na východe prví, ale pandémia nám bohužiaľ zabránila porovnať si sily so súpermi zo západu. Až teraz teda reálne uvidíme, na čom sme. V tejto kategórii starších žiakov by sme však radi zaútočili na nejakú medailu. S kadetmi by to malo byť hlavne o zbieraní skúseností,“ pomenoval ambície svojich tímov Leško. RIM Basket je od svojho vzniku profilovaný ako mládežnícky klub, ktorého cieľom je vychovávať hráčov pre budúcnosť.

„Celý projekt odštartovali Rišo Mišinský s Robom Nuberom pred nejakými piatimi rokmi. Začínali s malými chlapcami a tí postupne rastú. Teraz už teda máme od najmenších detí až po kadetov,“ skonštatoval bývalý majster Slovenska, ktorý štartoval svoju trénerskú dráhu pri senioroch. Zo sveta veľkého tlaku a peňazí sa teraz presunul k práci založenej na radosti a poslaní. „Keď som túto prácu bral, tak som vedel, že ideme do niečoho úplne iného. Ak však máte radi basketbal, tak vás napĺňa v akejkoľvek forme. Mladí hráči sú ako špongie, ktorí nasávajú vedomosti a poznatky. Je to super práca a mňa to veľmi baví.“

Aj pre mladíkov je však momentálne náročné pripraviť sa po dlhej prestávke na vrchol sezóny.

„Je to veľmi špecifická situácia, akú si nikto nepamätá. Nie je ľahké dohrať to po takej dlhej pauze, ale prijali sme to ako fakt a snažíme sa dostať chlapcov do správnej fazóny,“ poznamenal R. Leško, ktorého donútila súčasná situácia improvizovať a hľadať nové riešenia. „Pre trénera je to ťažké. Ide totiž naozaj o špecifickú prípravu. Hovoríme však o mládeži. Nejde tu o tituly, sponzorov a profesionálne zmluvy. Nechceme to teda prepáliť. Musíme nájsť spôsob, ako chlapcov kvalitne pripraviť, ale zároveň neriskovať zranenia.“

Majú pár reprezentantov

Základom práce s mládežou je chuť. Tú umocňuje práve reakcia zo strany hráčov. Ak sú hráči ochotní počúvať a zlepšujú sa, stúpa aj motivácia trénerov.

„Máme nejakých reprezentantov a rast týchto hráčov môže byť raketový. Nedovolím si však povedať, že to bude generácia, ktorá bude zbierať tituly. Vyzerá to však sľubne a ak budú chlapci poctivo pracovať, môže ich čakať sľubná basketbalová budúcnosť,“ naznačil Richard Leško.

Sľubná budúcnosť sa však nateraz nečrtá košickému športu. Druhé najväčšie mesto Slovenska sa trápi s akútnym nedostatkom dôstojných športových hál a do toho najnovšie pribudlo vyhlásenie starostu mestskej časti Staré mesto, podľa ktorého by bolo vhodné zmeniť Angels arénu na mestskú tržnicu.

„Všetci vidíme, akým smerom ide slovenský šport. Vládnu pesimistické nálady, ale verme, že existuje cesta. Pandémia veci nepomohla, ale podporovať musíme aspoň ten mládežnícky šport. Nie je to len o výsledkoch, ale aj o kolektívoch a návykoch do života,“ vyslal na záver apel kompetentným tréner RIM Basket Košice Richard Leško.

 

Zdroj: basket.zoznam.sk, 24.06.2020 Autor: Jozef Cyprián  

 

VENUJTE 2% Z VAŠICH DANÍ A PODPORTE
BUDÚCNOSŤ KOŠICKÉHO BASKETBALU

 

Image
Image

KONTAKTY

RIM Basket o.z.
Ing. Richard Mišinský
Predseda klubu